Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - بررسي عملکرد 4 ساله سياست خارجي دولت روحاني نشان از ضعف شديد عملکرد در مواجهه با اتفاقات مهم دارد.

سرويس سياست مشرق - پس از گذشت نزديک به 4 سال از روي کار آمدن کابينه تدبير و اميد به رياست حسن روحاني،‌ حال فرصت مناسبي است به بررسي گوشي از عملکردهاي دولت يازدهم بپردازيم هدف از تهيه سلسله گزارش‌هاي "مروري بر دوران روحاني مچکريم" نيز بازخواني موارد مهم و در عين حال مبهم بيش از سه سال گذشته از تاريخ کشور است تا مشخص شود حسن روحاني تا چه اندازه توانسته از "تدبير" در کارهايش استفاده کند و نتيجه آن چه ميزان "اميد" براي مردم بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!





* سياست خارجي منهاي عزت، حکمت و مصلحت

کارنامه سياست خارجي دولت روحاني علي رغم ادعاهاي فراوان دولتي‌ها و رسانه‌هاي حامي جناح دولت، در بسياري از حوزه‌ها با ضعف‌هاي شديد و کاستي‌هاي فراوان مواجه است. در واقع اگر برجام را از گزارش عملکرد وزارت خارجه دولت روحاني حذف کنيم آنچه باقي مي ماند مجموعه اي از پسرفت ها و کم‌کاري‌هاست. براي تشخيص بهتر نقاط مبهم کارنامه اين دستگاه در حدود 4 ساله گذشته نگاهي مي‌اندازيم به مهم‌ترين رخدادهاي اين حوزه.

الف- تحقير شهروندان ايراني در ساير کشورها و سکوت وزارت‌خارجه؛

تجاوز به دو پسر ايراني توسط سعودي‌ها: ماجراي تجاوز ماموران سعودي به دو نوجوان ايراني در فرودگاه جده، از غم انگيز ترين اتفاقات رخ داده در زمان دولت تدبير بود. اين هتک حرمت که موجي از احساسات مردمي را به همراه داشت اما در مقابل دستگاه سياست خارجي در پيگيري ماجرا تعلل کرد که باعث شد اخبار ضدونقيضي از محاکمه ماموران خاطي به گوش برسد. بازداشت معلمان ايراني در کويت: مهر سال 94 خبر ديگري از هتک حرمت به شهروندان ايراني به گوش رسيد که براساس آن، تعدادي از معلمين ايراني که براي اجراي ماموريت خود به کويت رفته بودند،‌ با بدترين شيوه دستگير شدند. براساس اخبار منتشره اين شهروندان ايراني همچون شيوه‌هاي قرون وسطي با دست‌بند و پابند با دلايل واهي توسط رژيم کويت ربوده شدند و تا مدت‌ها اجازه ارتباط با خانواده خود در کشور را نداشتند. در اين ماجرا و پيگيري حقوق اين افراد نيز بي عملي وزارت خارجه مشهود بود. بازداشت کودک 5 ساله ايراني در آمريکا: موضوع بازداشت کودک 5 ساله ايراني در فرودگاه بين المللي دالس واشنگتن خيلي سريع به يکي از اخبار اصلي رسانه‌هاي جهان تبديل شد مخصوصا زماني که شان اسپايسر سخنگوي کاخ سفيد در توجيه اين مسئله با بيان اينکه احتمال تروريست بودن کودک 5 ساله وجود دارد گفته بود: تصور اينکه اين کودک تهديدي عليه امنيت ملي آمريکا نبوده، «نادرست و گمراه کننده» است. اين مسئله نيز همچون ساير مسايل با تساهل وزارت خارجه مواجه شد. فاجعه غم‌انگيز منا: شهادت تعداد زيادي از زائران بيت الله الحرام که در ميان آن‌ها بيش از 464 ايراني نيز وجود داشت، اتفاق تلخي بود که در مراسم حج سال 1394 ودر صحراي منا رخ داد. قسمت غم انگيز ماجرا آن جاست که مسئولين دولت يازدهم که قصد داشتند براي بررسي وضعيت زوار ايراني به عربستان سفر کنند با در بسته مواجه شدند و حتي براي وزراي ما نيز ويزا صادر نشد. از مسايل قابل توجه در اين زمينه مي‌توان به درخواست خارج از عرف محمدجواد ظريف از امير کويت اشاره کرد هنگامي که وي به همراه رئيس‌جمهور براي شرکت در مجمع سازمان ملل در نيويورک حضور داشت،‌ از پادشاه کويت درخواست کرد ميانجيگري کند تا وزراي ايراني براي بررسي وضعيت زوار و حادثه ديدگان منا وارد عربستان شوند. نحوه درخواست ظريف از امير کويت با انتقادات بسياري از سوي کارشناسان مواجه شد که آن را خلاف عزت مي‌دانستند.

ب - وقتي مردم و مسئولين اجازه ورود ندارند؛
درِ بسته سازمان ملل براي ابوطالبي: هنگامي که هنوز دولت به يکسالگي خود نرسيده بود حسن روحاني تصميم گرفت دوست و همکار قديمي خود در مجمع تشخيص مصلحت را به عنوان نماينده ايران به سازمان ملل بفرستد. مدت زيادي نگذشت که راهبرد روحاني مسير ديگري را پيمود و ابوطالبي در کمال ناباوري دولت، دولت رئيس‌جمهور باهوش و مودب آمريکا اجازه حضور ابوطالبي در سازمان ملل را به نماينده روحاني نداد. اين تصميم آمريکا که باعث تحقير سياست خارجي دولت روحاني شده بود اما پاسخ درخوري از سوي طرف ايراني را به دنبال نداشت. منع ورود شهروندان ايراني به آمريکا: از زمان روي کار آمدن دونالد ترامپ رئيس‌جمهور جديد آمريکا، کمتر از يک ماه گذشته بود که وي در يکي از اولين اقدامات خود اجازه ورود شهروندان 9 کشور من‌جمله ايران را به بهانه مبارزه با تروريسم به خاک ايالات متحده لغو کرد. مردم ايران پس از اين فرمان ترامپ منتظر بودند واکنش عملي از وزارت خارجه ببينند که متاسفانه هيچ اقدامي در اين زمينه انجام نگرفت و نه تنها اجازه ورود به شهروندان ايراني پيگيري نشد بلکه اتهام تروريست بودن نيز به ايرانيان زده شد. ويزا ندادن به جنتي براي ورود به عربستان: پس از وقوع ماجراي منا، علي جنتي که آن زمان وزير فرهنگ دولت يازدهم بود و با توجه به اينکه سازمان حج زير نظر اين وزارتخانه است ، قرار شد براي بررسي وضعيت حجاج ايراني و پيگيري وضعيت مفقودان و شهداي ايراني به عربستان برود اما او نيز با در بسته سعودي ها مواجه شد. مقامات عربستان با اين استدلال که اين اقدام باعث سياسي کردن موضوع مي‌شود، اجازه ورود به وي را ندادند. دست رد الجبير بر سينه ظريف: پس از وقوع فاجعه منا بود که محمدجواد ظريف وزيرخارجه ايران از عادل‌الجبير وزير خارجه سعودي درخواست ملاقات کرد که با مخالفت وزير سعودي مواجه شد. روزنامه سعودي الحيات در اين باره نوشت: عادل الجبير «درخواست شفاهي» جواد ظريف را براي ديدار نپذيرفت. براساس گزارش اين روزنامه، وزير سعودي اين درخواست ظريف را «نامقبول» دانست چراکه براساس درخواست طرف ايراني، موضوع گفت‌وگو، حادثه منا بوده است.ج - دومينوي قطع ارتباط کشورها با ايران؛
پس از بي تحرکي وزارت خارجه در پيگيري ماجراي تجاوز به دو نوجوان ايراني و همچنين بررسي فاجعه منا و... برخي از افراد با اقدام خارج از عرف خود، وارد سفارت عربستان شدند که اين موضوع دست آويزي قرار گرفت تا رژيم سعودي روابط خود را با ايران قطع کند.
پس از تعليق ارتباط ميان ايران و سعودي‌ها، دومينوي قطع ارتباط به ساير کشور ها رسيد که در حمايت از سعودي‌ها و مخالفت با ايران، روابط خود را با کشورمان قطع کردند. گرچه اين دومينوي قطع ارتباط شامل کشورهاي ناشناخته‌ و فقيري نظير جيبوتي، سومالي و کومور رسيد، اما کشورهاي ديگري نظير امارات و سودان نيز روابط خود را با ايران قطع کردند.
قطع ارتباط ساير کشورها با ايران، گرچه دلايل مختلفي داشت ليکن بي عملي وزارت خارجه در اين زمينه و جلوگيري نکردن از اين سلسله موارد قابل تامل است. در واقع با اين که کشورهاي قطع کننده ارتباط ناشناخته بودند ولي وظيفه وزارت خارجه در ايجاد تعامل و همکاري با ساير مناطق جهان است. موضوعي که در دولت روحاني مغفول مانده و تمام تمرکز تيم سياست خارجي بر کشورهاي اروپايي و آمريکايي براي تعامل قرار گرفته است.
د - حمله به سفارتخانه‌هاي ايران در ساير کشورها؛
حمله به سفارت ايران در لبنان: بمب‌گذاري سال 1392(2013) در بيروت، انفجاري است، که توسط دو بمب‌گذاري انتحاري در مقابل سفارت ايران در بيروت انجام گرفت و براثر آن 23 نفر از جمله رايزن فرهنگي ايران در بيروت کشته شدند. اين انفجار که توسط يک گروهک تروريست مورد حمايت دولت سعودي‌ها انجام گرفت از مواردي بود که توسط دستگاه سياست خارجي مورد پيگيري قرار نگرفت. حمله به سفارت ايران در يمن: اواخر دي‌ماه 92 خبري در رسانه‌ها منتشر شد که براساس آن عده‌اي ناشناس قصد ربودن ديپلمات ارشد ايران در يمن را داشتند که پس از آنکه موفق به اين کار نشدند وي را با گلوله مورد هدف قرار داده و شهيد کردند. حمله به سفارت ايران در يمن را مي‌توان دومين اقدام در اين زمنيه در دولت روحاني دانست که با واکنش مناسبي مواجه نشد. حمله به سفارت ايران در دانمارک: حمله به سفارت ايران در کپنهاک و کشته و زخمي شدن تعدادي از افراد در آنجا از جمله اتفاقات تلخ ديگري بود که در کارنامه سياست خارجي دولت روحاني ثبت شد.اين مواردي که مطرح شد بخشي از اتفاقاتي است که مي‌توانست در صورتي که دستگاه سياست خارجي توجه بيشتري به آن مي‌کرد، موجب تکرار نشدن اين قبيل مسايل مي‌شد اما آنچه در عمل اتفاق افتاد وزارت خارجه دولت روحاني تمام توان خود را مصروف انعقاد توافق هسته اي و برجام کرد و در آخر آنچه از همين برجام نيز مانده به جز نقض عهد متعدد طرف هاي ديگر و همچنين تجاوز به روح برجام، "تقريبا هيچ" است.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۱۴۱۰۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فیلم| برخورد پلیس سعودی با عکس گرفتن در مقابل کعبه با پرچم فلسطین

تصاویری از برخورد پلیس‌های سعودی هنگام عکس گرفتن یک زائر با پرچم فلسطین مقابل کعبه منتشر شده است.

کد خبر 750782

دیگر خبرها

  • قصه فاضلاب بندرعباس و تدبیر دولت ‌برای پایان بی‌تدبیری‌ها
  • کرواتها ایرانی هستند نه خارجی! (عکس)
  • شهیدان راهنمایان جامعه محسوب می‌شوند
  • امیر آراسته: جوانان درس مقاومت را از شهدا فرابگیرند
  • فیلم| برخورد پلیس سعودی با عکس گرفتن در مقابل کعبه با پرچم فلسطین
  • تولید انبوه قطار ملی در ریل ماند/ مروری بر کارنامه قطار ایرانی
  • تولید انبوه قطار ملی در ریل ماند/مروری بر کارنامه قطار ایرانی
  • منچسترسیتی و تحقیر رقبا در دوران گواردیولا؛ 50 بازی با برتری حداقل 4 گل
  • تجدید چاپ مجموعه کتاب «کودکی نامداران»
  • رکوردشکنی در فروش نفت و رشد اقتصادی بالا با تکیه بر بازطراحی تجارت انرژی در دولت سیزدهم