Web Analytics Made Easy - Statcounter

بررسی عملکرد ۴ ساله سیاست خارجی دولت روحانی نشان از ضعف شدید عملکرد در مواجهه با اتفاقات مهم دارد.

به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم، پس از گذشت نزدیک به 4 سال از روی کار آمدن کابینه تدبیر و امید به ریاست حسن روحانی،‌ حال فرصت مناسبی است به بررسی گوشی از عملکردهای دولت یازدهم بپردازیم هدف از تهیه سلسله گزارش‌های مروری بر دوران روحانی مچکریم نیز بازخوانی موارد مهم و در عین حال مبهم بیش از سه سال گذشته از تاریخ کشور است تا مشخص شود حسن روحانی تا چه اندازه توانسته از تدبیر در کارهایش استفاده کند و نتیجه آن چه میزان امید برای مردم بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

* سیاست خارجی منهای عزت، حکمت و مصلحت

کارنامه سیاست خارجی دولت روحانی علی رغم ادعاهای فراوان دولتی‌ها و رسانه‌های حامی جناح دولت، در بسیاری از حوزه‌ها با ضعف‌های شدید و کاستی‌های فراوان مواجه است. در واقع اگر برجام را از گزارش عملکرد وزارت خارجه دولت روحانی حذف کنیم آنچه باقی می ماند مجموعه ای از پسرفت ها و کم‌کاری‌هاست. برای تشخیص بهتر نقاط مبهم کارنامه این دستگاه در حدود 4 ساله گذشته نگاهی می‌اندازیم به مهم‌ترین رخدادهای این حوزه.

الف- تحقیر شهروندان ایرانی در سایر کشورها و سکوت وزارت‌خارجه؛

تجاوز به دو پسر ایرانی توسط سعودی‌ها: ماجرای تجاوز ماموران سعودی به دو نوجوان ایرانی در فرودگاه جده، از غم انگیز ترین اتفاقات رخ داده در زمان دولت تدبیر بود. این هتک حرمت که موجی از احساسات مردمی را به همراه داشت اما در مقابل دستگاه سیاست خارجی در پیگیری ماجرا تعلل کرد که باعث شد اخبار ضدونقیضی از محاکمه ماموران خاطی به گوش برسد.بازداشت معلمان ایرانی در کویت: مهر سال 94 خبر دیگری از هتک حرمت به شهروندان ایرانی به گوش رسید که براساس آن، تعدادی از معلمین ایرانی که برای اجرای ماموریت خود به کویت رفته بودند،‌ با بدترین شیوه دستگیر شدند. براساس اخبار منتشره این شهروندان ایرانی همچون شیوه‌های قرون وسطی با دست‌بند و پابند با دلایل واهی توسط رژیم کویت ربوده شدند و تا مدت‌ها اجازه ارتباط با خانواده خود در کشور را نداشتند. در این ماجرا و پیگیری حقوق این افراد نیز بی عملی وزارت خارجه مشهود بود.بازداشت کودک 5 ساله ایرانی در آمریکا: موضوع بازداشت کودک 5 ساله ایرانی در فرودگاه بین المللی دالس واشنگتن خیلی سریع به یکی از اخبار اصلی رسانه‌های جهان تبدیل شد مخصوصا زمانی که شان اسپایسر سخنگوی کاخ سفید در توجیه این مسئله با بیان اینکه احتمال تروریست بودن کودک 5 ساله وجود دارد گفته بود: تصور اینکه این کودک تهدیدی علیه امنیت ملی آمریکا نبوده، «نادرست و گمراه کننده» است. این مسئله نیز همچون سایر مسایل با تساهل وزارت خارجه مواجه شد.فاجعه غم‌انگیز منا: شهادت تعداد زیادی از زائران بیت الله الحرام که در میان آن‌ها بیش از 464 ایرانی نیز وجود داشت، اتفاق تلخی بود که در مراسم حج سال 1394 ودر صحرای منا رخ داد. قسمت غم انگیز ماجرا آن جاست که مسئولین دولت یازدهم که قصد داشتند برای بررسی وضعیت زوار ایرانی به عربستان سفر کنند با در بسته مواجه شدند و حتی برای وزرای ما نیز ویزا صادر نشد. از مسایل قابل توجه در این زمینه می‌توان به درخواست خارج از عرف محمدجواد ظریف از امیر کویت اشاره کرد هنگامی که وی به همراه رئیس‌جمهور برای شرکت در مجمع سازمان ملل در نیویورک حضور داشت،‌ از پادشاه کویت درخواست کرد میانجیگری کند تا وزرای ایرانی برای بررسی وضعیت زوار و حادثه دیدگان منا وارد عربستان شوند. نحوه درخواست ظریف از امیر کویت با انتقادات بسیاری از سوی کارشناسان مواجه شد که آن را خلاف عزت می‌دانستند.

ب - وقتی مردم و مسئولین اجازه ورود ندارند؛

درِ بسته سازمان ملل برای ابوطالبی: هنگامی که هنوز دولت به یکسالگی خود نرسیده بود حسن روحانی تصمیم گرفت دوست و همکار قدیمی خود در مجمع تشخیص مصلحت را به عنوان نماینده ایران به سازمان ملل بفرستد. مدت زیادی نگذشت که راهبرد روحانی مسیر دیگری را پیمود و ابوطالبی در کمال ناباوری دولت، دولت رئیس‌جمهور باهوش و مودب آمریکا اجازه حضور ابوطالبی در سازمان ملل را به نماینده روحانی نداد. این تصمیم آمریکا که باعث تحقیر سیاست خارجی دولت روحانی شده بود اما پاسخ درخوری از سوی طرف ایرانی را به دنبال نداشت.منع ورود شهروندان ایرانی به آمریکا: از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ رئیس‌جمهور جدید آمریکا، کمتر از یک ماه گذشته بود که وی در یکی از اولین اقدامات خود اجازه ورود شهروندان 9 کشور من‌جمله ایران را به بهانه مبارزه با تروریسم به خاک ایالات متحده لغو کرد. مردم ایران پس از این فرمان ترامپ منتظر بودند واکنش عملی از وزارت خارجه ببینند که متاسفانه هیچ اقدامی در این زمینه انجام نگرفت و نه تنها اجازه ورود به شهروندان ایرانی پیگیری نشد بلکه اتهام تروریست بودن نیز به ایرانیان زده شد.ویزا ندادن به جنتی برای ورود به عربستان: پس از وقوع ماجرای منا، علی جنتی که آن زمان وزیر فرهنگ دولت یازدهم بود و با توجه به اینکه سازمان حج زیر نظر این وزارتخانه است ، قرار شد برای بررسی وضعیت حجاج ایرانی و پیگیری وضعیت مفقودان و شهدای ایرانی به عربستان برود اما او نیز با در بسته سعودی ها مواجه شد. مقامات عربستان با این استدلال که این اقدام باعث سیاسی کردن موضوع می‌شود، اجازه ورود به وی را ندادند.دست رد الجبیر بر سینه ظریف: پس از وقوع فاجعه منا بود که محمدجواد ظریف وزیرخارجه ایران از عادل‌الجبیر وزیر خارجه سعودی درخواست ملاقات کرد که با مخالفت وزیر سعودی مواجه شد. روزنامه سعودی الحیات در این باره نوشت: عادل الجبیر «درخواست شفاهی» جواد ظریف را برای دیدار نپذیرفت. براساس گزارش این روزنامه، وزیر سعودی این درخواست ظریف را «نامقبول» دانست چراکه براساس درخواست طرف ایرانی، موضوع گفت‌وگو، حادثه منا بوده است.

ج - دومینوی قطع ارتباط کشورها با ایران؛

پس از بی تحرکی وزارت خارجه در پیگیری ماجرای تجاوز به دو نوجوان ایرانی و همچنین بررسی فاجعه منا و... برخی از افراد با اقدام خارج از عرف خود، وارد سفارت عربستان شدند که این موضوع دست آویزی قرار گرفت تا رژیم سعودی روابط خود را با ایران قطع کند.

پس از تعلیق ارتباط میان ایران و سعودی‌ها، دومینوی قطع ارتباط به سایر کشور ها رسید که در حمایت از سعودی‌ها و مخالفت با ایران، روابط خود را با کشورمان قطع کردند. گرچه این دومینوی قطع ارتباط شامل کشورهای ناشناخته‌ و فقیری نظیر جیبوتی، سومالی و کومور رسید، اما کشورهای دیگری نظیر امارات و سودان نیز روابط خود را با ایران قطع کردند.

قطع ارتباط سایر کشورها با ایران، گرچه دلایل مختلفی داشت لیکن بی عملی وزارت خارجه در این زمینه و جلوگیری نکردن از این سلسله موارد قابل تامل است. در واقع با این که کشورهای قطع کننده ارتباط ناشناخته بودند ولی وظیفه وزارت خارجه در ایجاد تعامل و همکاری با سایر مناطق جهان است. موضوعی که در دولت روحانی مغفول مانده و تمام تمرکز تیم سیاست خارجی بر کشورهای اروپایی و آمریکایی برای تعامل قرار گرفته است.

د - حمله به سفارتخانه‌های ایران در سایر کشورها؛

حمله به سفارت ایران در لبنان: بمب‌گذاری سال 1392(2013) در بیروت، انفجاری است، که توسط دو بمب‌گذاری انتحاری در مقابل سفارت ایران در بیروت انجام گرفت و براثر آن 23 نفر از جمله رایزن فرهنگی ایران در بیروت کشته شدند. این انفجار که توسط یک گروهک تروریست مورد حمایت دولت سعودی‌ها انجام گرفت از مواردی بود که توسط دستگاه سیاست خارجی مورد پیگیری قرار نگرفت.حمله به سفارت ایران در یمن: اواخر دی‌ماه 92 خبری در رسانه‌ها منتشر شد که براساس آن عده‌ای ناشناس قصد ربودن دیپلمات ارشد ایران در یمن را داشتند که پس از آنکه موفق به این کار نشدند وی را با گلوله مورد هدف قرار داده و شهید کردند. حمله به سفارت ایران در یمن را می‌توان دومین اقدام در این زمنیه در دولت روحانی دانست که با واکنش مناسبی مواجه نشد.حمله به سفارت ایران در دانمارک: حمله به سفارت ایران در کپنهاک و کشته و زخمی شدن تعدادی از افراد در آنجا از جمله اتفاقات تلخ دیگری بود که در کارنامه سیاست خارجی دولت روحانی ثبت شد.

این مواردی که مطرح شد بخشی از اتفاقاتی است که می‌توانست در صورتی که دستگاه سیاست خارجی توجه بیشتری به آن می‌کرد، موجب تکرار نشدن این قبیل مسایل می‌شد اما آنچه در عمل اتفاق افتاد وزارت خارجه دولت روحانی تمام توان خود را مصروف انعقاد توافق هسته ای و برجام کرد و در آخر آنچه از همین برجام نیز مانده به جز نقض عهد متعدد طرف های دیگر و همچنین تجاوز به روح برجام، تقریبا هیچ است.

منبع:مشرق

انتهای پیام/

خبرگزاری تسنیم: انتشار مطالب خبری و تحلیلی رسانه‌های داخلی و خارجی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر می‌شود.

بازگشت به صفحه سایر رسانه ها

R30411/P30411/S9,1299,1300/CT12

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۱۴۳۱۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عبور از دیوار چین: ستاره چینی برابر نوشاد زانو زد

به گزارش "ورزش سه"، نخستین بازی مرحله ۱/۱۶ پایانی مسابقات تنیس روی میز اسمش عربستان با مصاف نوشاد عالمیان نفر ۶۸ دنیا از ایران در مقابل لیانگ جینگ کون از چین دارنده رتبه چهارم دنیا آغاز شد.

گیم نخست این بازی بسیار نزدیک پیش رفت و در حالی که ملی پوش ارزنده پینگ‌پنگ ایران این شانس را داشت که در گیم نخست پیروز میدان شود، بازی را با نتیجه ۱۴ بر ۱۲ به حریف خود واگذار کرد. در گیم دوم این مسابقه، نابغه پینگ‌پنگ ایران از همان ابتدا نبض بازی را در اختیار گرفت و با اقتدار ۱۱ بر ۶ پیروز شد و کار به تساوی کشیده شد.

گیم سوم این بازی در حالی با نتیجه ۱۱ بر ۸ به سود حریف چینی به پایان رسید که نوشاد از همان ابتدای این گیم از این حریف قدرتمند پیش بود و ۸ بر ۶ بازی را در اختیار داشت اما در نهایت گیم سوم را واگذار کرد. در گیم چهارم این بازی بازهم عالمیان در تمامی لحظات از حریف سرشناس چینی پیش بود و توانست با حساب ۱۱ بر ۹ گیم را به سود خود به پایان برساند تا کار به گیم سرنوشت‌ساز پنجم برسد.

در گیم پنجم، نوشاد از ابتدا بازی را در دست گرفت و در حالی که ۳ بر صفر از حریف خود پیش افتاده بود، مربی چین وقت استراحت گرفت، اما این وقت استراحت نیز نتوانست جلوی امتیاز گرفتن نوشاد را بگیرد و بازی ۷ بر ۱ به سود نوشاد در گیم پنجم ادامه پیدا کرد تا اینکه با اقتدار ۱۱ بر ۵ این گیم به سود نوشاد عالمیان خاتمه یافت تا در مجموع ۳ بر ۲ به جمع ۱۶ بازیکن برتر اسمش عربستان صعود کند.

نوشاد در مرحله ۱/۸ پایانی با برنده دیدار لین شیندنگ دارنده رنکینگ ۱۵ جهان از چین و راون فیلاس دارنده رنکینگ ۷۴ جهان از آلمان مسابقه خواهد داد. هدایت پینگ‌پنگ باز ایران در مسابقات اسمش عربستان برعهده جمیل لطف‌الله نسبی سرمربی تیم ملی تنیس روی میز کشورمان است. مسابقات تنیس روی میز گرند اسمش عربستان از ۱۲ تا ۲۱ اردیبهشت ماه به میزبانی ریاض با حضور بزرگان پینگ‌پنگ دنیا در جریان است.

دیگر خبرها

  • قصه فاضلاب بندرعباس و تدبیر دولت ‌برای پایان بی‌تدبیری‌ها
  • عبور از دیوار چین: ستاره چینی برابر نوشاد زانو زد
  • کرواتها ایرانی هستند نه خارجی! (عکس)
  • ببینید | جلوگیری افسران پلیس سعودی از عکس گرفتن یک زن با پرچم فلسطین مقابل کعبه
  • فیلم| برخورد پلیس سعودی با عکس گرفتن در مقابل کعبه با پرچم فلسطین
  • برخورد پلیس سعودی با عکس گرفتن در مقابل کعبه با پرچم فلسطین | ویدئو
  • منچسترسیتی و تحقیر رقبا در دوران گواردیولا؛ 50 بازی با برتری حداقل 4 گل
  • امپراتوری ستاره ایرانی در رومانی با ۵۶۲ امتیاز!
  • رکوردشکنی در فروش نفت و رشد اقتصادی بالا با تکیه بر بازطراحی تجارت انرژی در دولت سیزدهم
  • امپراطوری ستاره ایرانی در رومانی با ۵۶۲ امتیاز!