Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@20:35:34 GMT

چالش نظامی پکن- واشنگتن در آفریقا

تاریخ انتشار: ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۳۸۹۳۹۵

چالش نظامی پکن- واشنگتن در آفریقا

تنش نظامی میان چین و امریکا روز‌به‌روز گسترده‌تر می‌شود و این تنش تنها به دریای جنوبی چین ختم نمی‌شود که در آن امریکا به پکن در خصوص پیامدهای استقرار سامانه دفاع موشکی در جزایر مصنوعی دریای جنوبی هشدار داده است. اکنون این تنش به دیگر نقاط جهان نیز کشیده شده است.

به گفته سخنگوی پنتاگون دنی وایت، پرسنل پایگاه نظامی چین در جیبوتی طی هفته‌های اخیر خلبانان امریکایی را به وسیله لیزرهای خود مورد هدف قرار دادند و آنها نیز مورد آزار و اذیت قرار گرفتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هواپیمای نظامی امریکایی هفته گذشته در آن منطقه بیشتر بر فراز دریای سرخ و خلیج عدن مشغول پرواز بود که از پایگاه نظامی چین در جیبوتی با لیزر مورد هدف قرار گرفته است. هرچند که پنتاگون جزییاتی را در خصوص حادثه احتمالی ارایه نداده اما اعلام کرد که لیزرهای مورد استفاده می‌تواند موجب هدف قرار دادن هواپیماها شود و همچنین گفته می‌شود که خلبانان این جنگنده‌ها از ناحیه چشم دچار آسیب جزیی شدند.

گفتنی است این تنش‌های نظامی در حالی بالا می‌گیرد که دو کشور علاوه بر تنش‌های نظامی در معرض تنش‌های تجاری نیز قرار دارند و بناست مقام‌های اقتصادی دو کشور مذاکراتی را بر سر اختلافات و رقابت‌های تجاری میان دو کشور در پکن برگزار کنند. اما اتفاقات در جیبوتی موجب نگرانی واشنگتن در مورد واکنش‌های نظامی چین در منطقه وسیعی از آفریقا و اقیانوس آرام شده است.

به نوشته نیویورک‌تایمز مدرنیزه کردن ارتش چین یکی از اصلی‌ترین ماموریت‌های رهبر این کشور یعنی شی جین پینگ به حساب می‌آید. او اخیرا نیز تلاش کرده است تا قدرت نظامی خود را در ابعاد مختلف به رخ امریکا بکشد و به نحوی برتری نظامی ایالات متحده را به خصوص در آسیا به چالش بکشد.

پایگاه چین در جیبوتی اولین پایگاه نظامی این کشور در خارج از مرزهای آن به شمار می‌آید که از زمان گشایش همواره موجب نگرانی برای ایالات متحده و سایر نیروهای نظامی در سراسر شاخ آفریقا بوده است. این پایگاه سال گذشته افتتاح شد. چین در خصوص کارایی این پایگاه نظامی همواره عنوان کرده است که بیشتر جنبه تدارکاتی برای حمایت از عملیات‌های ضد‌تروریستی و مقابله با دزدان دریایی و همچنین عملیات‌های بشردوستانه در آفریقا و خاورمیانه است.

لازم به ذکر است که فاصله میان پایگاه نظامی چین و تنها پایگاه دایمی امریکا در آفریقا چند مایل بیشتر نیست. امریکا پس از حمله تروریستی یازده سپتامبر٢٠٠١ این پایگاه را برای عملیات‌های ضد‌تروریستی بنا کرد که اکنون بخش عمده‌ای از هواپیماهای بدون سرنشین امریکایی در آن مستقر هستند. همچنین این پایگاه امریکا حدود ٤هزار پرسنل دارد که در ماموریت‌های بسیار محرمانه در منطقه فعالیت می‌کنند که اخیرا نیز عملیات‌های ضد تروریستی را در یمن طراحی و انجام دادند.

با این وجود استفاده از لیزر برای اولین‌بار در ماه آوریل سال جاری میلادی رخ داد و امریکا گزارش‌هایی را در تایید استفاده از لیزر ارایه کرد و مشخص شد که در نزدیکی پایگاه نظامی چین چند نمونه از لیزرهای قدرتمند وجود دارد. با این حال استفاده از لیزر برای از کارانداختن و غیر‌فعال کردن خلبان یک تاکتیک نظامی قدیمی است اما یک پروتکل بین‌المللی که در سال ١٩٩٥ به تصویب رسید و چین نیز به آن پیوست استفاده از این ابزار ممنوع اعلام شد.

سخنگوی وزارت دفاع امریکا نیز تاکید کرده که شکی در مورد منشأ لیزرها وجود ندارد و پنتاگون از چین خواسته است تا در خصوص آن تحقیق کند. وی به خبرنگاران گفت که این مساله جدی است و ما آن را بسیار جدی دنبال می‌کنیم.

با این حال وزارت دفاع چین اتهامات پنتاگون را به‌شدت رد و عنوان کرد که اظهارات مقام‌های امریکایی کاملا با واقعیت متناقض است. همچنین نشریه گلوبال تایمز که یک رسانه چینی نزدیک به دولت این کشور محسوب می‌شود نیز امریکا را در جریان این اتفاق محکوم کرد. این مقاله سوالی را مطرح می‌کند که چرا جنگنده‌های امریکایی در نزدیکی پایگاه چین پرواز می‌کردند؟ به نظر می‌رسد که امریکایی‌ها فریاد می‌زنند «دزد، دزد» تا جرایم آنها دیده نشود.

با این حال طبق گزارش سی‌ان‌ان هواپیمایی که مورد حمله لیزری قرار گرفته است یک هواپیمای C-١٣٠ بوده که بدنه آن نشان می‌دهد که در معرض پرتوهای لیزر با درجه نظامی قرار گرفته و برآوردها از منشأ آن نیز پایگاه نظامی چین بوده است. حتی گفته می‌شود که ایالات متحده به این هواپیما اطلاع داده بود که هنگام پرواز در مناطقی خاص از جیبوتی با احتیاط عمل کند.

همچنین یک مقام وزارت دفاع ایالات متحده به سی‌ان‌ان گفت که ارتش امریکا معتقد است که چینی‌ها از لیزرهای مشابه برای اختلال در سیستم ناوبری هواپیماهای امریکایی در دریای جنوبی چین استفاده می‌کنند. لازم به ذکر است یک روزنامه نظامی چینی به نام PLA در سال ٢٠١٥ گزارشی را منتشر کرد که بر مبنای آن نشان می‌داد که چین در سال‌های اخیر برای ارتقای نیازهای عملیات‌های مختلف سلاح‌های لیزری خود را به‌روز‌رسانی کرده است.

طبق گزارش‌ها نیروهای ارتش چین چهار مدل سلاح لیزری در اختیار دارند که برخی از آنها به مانند سلاح‌های عادی قابل حمل هستند. همچنین ماه گذشته میلادی ارتش امریکا مجبور شد عملیات هوایی خود در شرق آفریقا که مکانی بحرانی در مبارزه با تروریسم محسوب می‌شد را متوقف کند و این توقف به درخواست دولت جیبوتی صورت گرفت. برخی معتقدند این کار با فشار چین صورت گرفته است. با این حال رسانه‌های چینی داستان و اتهامات در خصوص لیزر را جعلی و بی‌اساس می‌دانند و کارشناسان نظامی چینی معتقدند که پایگاه چین در جیبوتی کوچک است و تنها نقش پشتیبانی و تدارکات را دارد. به گفته این کارشناسان امریکا باید با موضوع منصفانه‌تر برخورد و شایعات در این خصوص را نیز متوقف کند.

اما مقام‌های امریکایی اخیرا نگرانی‌های جدی را در مورد نفوذ روز افزون چین در جیبوتی مطرح و خاطرنشان کردند که اولین پایگاه نظامی آنها به دلیل ارتباطات نزدیک اقتصادی میان چین و جیبوتی است. چرا که دولت جیبوتی به‌شدت به سرمایه‌گذاری دولت چین متکی است و دو طرف روابط دیپلماتیک نزدیک دارند. در اواخر ماه فوریه پس از آنکه دولت جیبوتی قرارداد خود را با کمپانی پیشین حمل و نقل بندر تجاری این کشور لغو کرد، قانونگذاران امریکایی به‌شدت نسبت به اینکه جیبوتی قصد دارد کنترل این بندر تجاری را به چین واگذار کند ابراز نگرانی کردند.

چرا که این بندر کاملا در کنار پایگاه نظامی چین واقع شده است و نقطه دسترسی اولیه برای پایگاه‌های امریکایی، فرانسوی، ایتالیایی و ژاپنی در جیبوتی محسوب می‌شود. ژنرال توماس والدهوزر که بر فرماندهی نیروهای نظامی امریکا در آفریقا نظارت دارد چالش‌ها در این زمینه را با کنگره در ماه مارس مطرح کرده است تا امریکایی‌ها بتوانند به نحوی جلوی نفوذ چین در این منطقه را بگیرند. گفتنی است جیبوتی به دلیل دسترسی مناسب به دریای سرخ و خلیج عدن از اهمیت بسیار بالایی برای کشورهای مختلف از جمله امریکا برخوردار است.

ولی برای چین اهمیت اقتصادی و نظامی دارد و همین موضوع این کشور را برای پکن مهم می‌کند. چین برای پایگاه نظامی خود در جیبوتی سالانه و به مدت ١٠ سال ٢٠میلیون دلار به دولت این کشور پرداخت می‌کند و در مجموع ٤٢ درصد از صادرات این کشور از سوی چین صورت می‌گیرد و در حال حاضر امریکا به‌شدت نگران است که با نفوذ هرچه بیشتر چین در این منطقه قدرت مانور آنها کاهش پیدا کند و تضعیف شود، از همین رو چالش جیبوتی می‌تواند به دیگر چالش‌های جدی میان امریکا و چین اضافه کند.

چین برای پایگاه نظامی خود در جیبوتی سالانه و به مدت ١٠ سال، ٢٠میلیون دلار به دولت این کشور پرداخت می‌کند و در مجموع ٤٢ درصد از صادرات این کشور از سوی چین صورت می‌گیرد و در حال حاضر امریکا به‌شدت نگران است که با نفوذ هرچه بیشتر چین در این منطقه قدرت مانور آنها کاهش پیدا کند .

*منبع: روزنامه اعتماد؛ 1397،2،16
**گروه اطلاع رسانی**2059**2002

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي اعتماد چالش هاي جهاني روابط چين و آمريكا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۳۸۹۳۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

موشک‌های ایرانی کشورهای عربی را بر سر عقل آورد؟ / اخراج محترمانه ارتش امریکا از خاک امارات +فیلم و تصاویر

جای شکی نیست که حمایت گسترده ای که امریکا و چندین کشور دیگر برای دفاع از اسرائیل در برابر حمله ایران انجام دادند برای ابوظبی تکرار نخواهد شد.

سرویس دفاع و امنیت مشرق _ وبسایت وال استریت ژورنال به تازگی در مقاله ای جنجالی مدعی شد ارتش امریکا در حال انتقال کلیه هواگردها و تجهیزات نظامی خود از پایگاه هوایی الظفره به خاک قطر است.

به گزارش این منبع، پنتاگون جنگنده‌ها، پهپادهای رزمی و سایر هواپیماهای نظامی در امارات را به قطر منتقل می‌کند.

امارات متحده عربی در ماه فوریه به آمریکا اطلاع داد که دیگر به جنگنده‌ها و پهپادهای آمریکایی مستقر در پایگاه هوایی الظفره در شهر ابوظبی اجازه حمله به یمن و عراق را نخواهد داد، مگر اینکه پیش از اجرای حملات مقامات اماراتی از جزئیات آن خبردار شوند.


مقامات آمریکایی گفته‌اند که این امر باعث شده تا هواپیماها را جهت اجرای عملیات به پایگاه هوایی العدید در قطر بفرستند.

با افزایش تنش‌های منطقه‌ای، امارات به شدت نگران است به طور علنی مشخص شود که این کشور به عملیات نظامی آمریکا در منطقه کمک می‌کند و درنتیجه ممکن است امارات توسط نیروهای نیابتی ایران در منطقه مورد هدف قرار گیرد، امارات متحده عربی وضع محدودیت‌ها برای عملیات‌های هوایی آمریکا از خاک خودش را "محدودیت‌های محافظت از خود" خوانده است.

مقامات آمریکایی گفته‌اند علاوه بر انتقال دارایی‌های عملیاتی به قطر، آمریکا در حال بررسی اجرای حملات هوایی از جیبوتی آفریقا علیه یمن است.

اما دلیل اصلی تغییر موضع ناگهانی ابوظبی چیست؟

شیخ نشینان امارات از سالهای گذشته و تجربه تلخ جنگ یمن همواره از احتمال آغاز حملات دوربرد به خاک اصلی و تاسیسات حیاتی خود وحشت داشتند؛ رهبران ۶ شیخ نشین دیگر همواره محمد بن زاید حاکم ابوظبی را نصیحت می کردند که از جاه طلبی منطقه ای و خطرات بزرگی که این موضوع برای کشور متحد امارات خواهد داشت اجتناب کند؛ حمله موشکی و پهپادی بزرگی که در ابتدای سال ۲۰۲۲ از خاک یمن علیه شهر ابوظبی انجام شد زنگ خطر را برای این کشور به صدا درآورد.

در ماه ژانویه ۲۰۲۲ انصارالله یمن در پاسخ به دخالت های بیجای ارتش امارات و مزدوران تحت امرش در حمله به مناطق تحت کنترل دولت صنعا در استان شبوه و مارب، چند موج حمله پهپادی و موشکی بزرگ علیه ابوظبی انجام داد.

آتش سوزی در پالایشگاه ابوظبی پس از حمله انصارالله


پالایشگاه اصلی شهر، ترمینال جدید فرودگاه ابوظبی و پایگاه هوایی الظفره که به شکل مشترک توسط امریکا و امارات استفاده می شود اهداف اصلی این عملیات بودند.


مقابله پدافند هوایی امارات با موشک های یمنی


در آن هنگام انصارالله یمن تهدید کرده بود در صورت ادامه دخالت و تجاوزات ابوظبی در خاک یمن، شهر دبی را نیز هدف قرار خواهد داد، این موضوع منجر به سرعت گیری روند آتش بس در یمن و پایان عملیات نظامی امارات تا دو سال آینده شد.


اما اجرای عملیات بزرگ "وعده صادق" توسط ایران علیه اسرائیل و ابعاد گسترده روانی و تبلیغاتی این حمله اثرات فوری بر روند همکاری نظامی میان امارات و ایالات متحده امریکا گذاشته است؛ شلیک انبوه موشک و پهپاد از خاک ایران علیه سرزمین های اشغالی و ناتوانی سیستم پدافند هوایی مشترک امریکا و اسرائیل در دفع این حمله مطمئنا سران ابوظبی را به فکر فرو برده است که اگر روزی امریکا از خاک این کشور علیه منافع ایران اقدام کند و تهران قصد تلافی داشته باشد آنها با چه عواقبی روبرو خواهند شد؟

اصابت پیاپی موشک های ایرانی به پایگاه رامون در صحرای نقب


جای شکی نیست که حمایت گسترده ای که امریکا و چندین کشور دیگر برای دفاع از اسرائیل در برابر حمله ایران انجام دادند برای ابوظبی تکرار نخواهد شد؛ همچنین امارات بر خلاف اسرائیل که فاصله بیش از هزار کیلومتری با ایران دارد در مسافت های کمتر از ۲۰۰ کیلومتر نیز در دسترس خواهد بود و حجم آتشی که ممکن است در عملیات تلافی جویانه ایران بر سر تاسیسات نظامی و اقتصادی آنها ببارد بسیار بیشتر از ظرفیت پدافند هوایی این کشور است و آنها با سطحی از خسارات روبرو خواهند شد که جبران آن در کوتاه مدت ناممکن و در میان مدت نیز بسیار دشوار خواهد بود.

موشک بالستیک عماد

اما مسئله اخراج قوای امریکایی از خاک امارات می تواند سناریو دومینو واری نیز به دنبال داشته باشد؛ امارات به نسبت سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس نظیر قطر، بحرین یا کویت مساحت بیشتر و توان نظامی و پدافندی بیشتری دارد، اگر شیخ نشینان اماراتی به این نتیجه رسیده اند که توان دفع حملات تلافی جویانه ایران در صورت استفاده امریکا از خاکشان برای حمله را ندارند این موضوع با نرخ بیشتری برای کشورهای نامبرده نیز صدق می کند.

دیگر خبرها

  • عملیات نظامی در رفح با مخالفت واشنگتن مواجه می‌شود
  • گروگان‌های طالبان که درباره‌شان نشنیده‌اید / چرا آمریکا ۸۰۰ پایگاه نظامی در سرتاسر دنیا دارد؟ / چرا کشور‌ها به جنگ با یکدیگر می‌روند؟ / چگونه داعش به وجود آمد؟
  • موشک‌های ایرانی کشورهای عربی را بر سر عقل آورد؟ / اخراج محترمانه ارتش امریکا از خاک امارات +فیلم و تصاویر
  • سردار رشید: در عملیات وعده صادق، 240 جنگنده آمریکا و ناتو به اسرائیل کمک کردند/ اسرائیل جرأت نکرد تصاویر دو پایگاه نظامی اش را به دنیا نشان دهد/ آمریکا و اروپا رایگان هر امکانی را که رژیم صهیونیستی نیاز داشته باشد، در اختیارش قرار می‌دهند حتی بمب اتم!
  • ناگفته هایی از عملیات حماس و عملیات وعده صادق: در حمله سپاه به اسرائیل، ۲۴۰ جنگنده آمریکا و ناتو به اسرائیل کمک کردند /اسرائیل جرأت نکرد تصاویر دو پایگاه نظامی اش را به دنیا نشان دهد
  • سردار رشید: در حمله سپاه به اسرائیل، ۲۴۰ جنگنده آمریکا و ناتو به اسرائیل کمک کردند /اسرائیل جرأت نکرد تصاویر دو پایگاه نظامی اش را به دنیا نشان دهد
  • واشنگتن پست: اسرائیل کشاورزی در غزه را نابود کرده است/ سطح ناامنی غذایی در غزه در مرحله بحرانی قرار دارد
  • اسرائیل جرأت نشان دادن خسارت‌های عملیات ایران را نداشت
  • واشنگتن، جنگنده‌ها و پهپادهایش را به قطر منتقل کرد
  • روزنامه‌آمریکایی: ابوظبی اجازه استفاده از خاک امارات برای حمله به عراق و یمن را نداد